Як роблять епідуральну анестезію та скільки вона діє?

Вибір методу знеболення – одне з найбільш актуальних питань під час підготовки до пологів. Найбільш ефективним методом визнана епідуральна анестезія. Вона дозволяє значно полегшити перебіг пологів, покращити самопочуття породіллі та зберегти сили для зустрічі з малюком. При цьому епідуральна анестезія не блокує рухову активність, не впливає на свідомість: жінка має можливість брати повноцінну участь у процесі пологів та слідувати всім рекомендаціям лікаря.

Додаткові переваги епідуральної анестезії:

  • Лікар може контролювати дозування, силу та тривалість знеболення завдяки епідуральному катетеру.
  • Безпечність для мами та малюка. Якщо препарат обрано коректно, а введення виконане правильно, епідуральна анестезія не чинить шкоду породіллі й немовляті.
  • Допомога пологовій діяльності. Після введення епідуральної анестезії спостерігається нормалізація скоротливості матки, розслаблення тазових м’язів, прискорюється розкриття шийки матки.

З огляду на такі позитивні аспекти, у розвинених країнах світу від 60 до 90% жінок народжують з епідуральною анестезією. Тому міф про те, що така процедура порушує процес пологів, варто залишити у минулому. Немає жодної причини відчувати біль та стрес, народжуючи в умовах сучасної лікарні та під наглядом кваліфікованого медичного персоналу.

Як роблять епідуралку: опис процедури

Процедура виконання епідуральної анестезії оповита безліччю міфів. Тому деякі жінки вважають, що це довго, страшно та дуже дискомфортно. Саме страх перед таким методом знеболення часто заставляє породіль відмовлятися від епідуральної аналгезії. Та насправді, техніка епідуральної анестезії – зрозуміла та безпечна. Увесь процес займає близько 10 хвилин. Ви не будете відчувати сильного болю під час введення катетера, оскільки шкіра попередньо обробляється місцевим анестетиком – до прикладу, лідокаїном.

Процедура епідуральної анестезії відбувається таким чином:

  • Жінка повинна сісти та нахилитися вперед або лягти на бік, зайняти комфортне положення. Під час введення катетера важливо не рухатися, тому зафіксуйте своє тіло в одному положенні.
  • Попередньо шкіра у місці введення катетера обробляється місцевим анестетиком для зменшення болісних відчуттів під час введення епідуральної голки.
  • Лікар-анестезіолог встановлює через голку тонку трубку (катетер) в епідуральний простір. Це робиться у проміжку між переймами.
  • Вводяться знеболювальні ліки. Вже через 20-30 хвилин ви відчуєте ефект знеболення. Епідуральна анестезія може вводитися поетапно (малими дозами) або одноразово – весь препарат одночасно. Допоки катетер перебуває в епідуральному просторі, він може використовувати для поповнення ліків вручну або за допомогою автоматичного насоса.

Після пологів лікар виймає катетер зі спини жінки, але протягом 2-3 годин після епідуральної анестезії рекомендується залишатися в нерухомому стані. Катетер може залишатись в епідуральному просторі, допоки це буде потрібно, і може складати від декількох годин (під час пологів) до декількох днів.

Скільки діє епідуральна анестезія?

Багато породіль хвилюються про те, що дія епідуральної анестезії закінчиться надто швидко, і вони продовжать відчувати сильний біль. Та насправді така ситуація неможлива. Оскільки під час пологів у пологовому залі присутній лікар-анестезіолог, який постійно спостерігає за станом пацієнтки та готовий вжити всіх необхідних дій, зокрема ввести чергову дозу знеболювального.

Якщо говорити в загальному, то дія першої дози епідуральної анестезії закінчується не раніше, ніж через 2 години після введення. Як ми зауважили вище, ввести нову дозу ліків можна увесь проміжок часу, допоки катетер знаходиться в епідуральному просторі. Тому, якщо вам потрібно більше знеболення – про це подбає лікар-анестезіолог.

Ропістезія – ваші комфортні пологи

Не варто терпіти біль та стрес під час пологів. Адже сучасна медицина пропонує безпечні, ефективні та тривалі методи знеболення, які не шкодять матері та малюку. Ропістезія – це епідуральна анестезія з використанням ропівакаїну гідрохлориду, який має здатність діяти лише на сенсорну функцію (відчуття болю) не діючи на моторну, тому зберігає можливість ходити та відчувати скорочення від перейм, що так важливо під час пологів.

Завдяки цій унікальній можливості Ропістезія має переваги перед звичайною епідуральною аналгезією, тому знеболення природніх пологів з ропівакаїном вже використовують в усьому світі.

Ропістезія пологів дозволяє:

  • змінювати ступінь знеболення, якщо у цьому виникне потреба;
  • конвертувати аналгезію в анестезію, якщо виникає клінічна необхідність проведення кесаревого розтину;
  • мінімізувати вплив на організм матері та дитини.

Бережіть сили для найважливішого – омріяної першої зустрічі з малюком! Про інше подбає Ропістезія.