Епідуральна анестезія: протипокази та можливі побічні ефекти

Епідуральна анестезія метод медикаментозного знеболення пологів, який відрізняється високим рівнем безпеки для породіллі та дитини. Знеболювальні ліки вводяться регіонарно (місцево), тому знімають біль лише в певній ділянці тіла, не всмоктуються у кров малюка. Від 60 до 90% жінок у розвинених країнах обирають знеболення пологів методом епідуральної анестезії. Не лише тоді, коли для цього є медичні покази, а й за власним бажанням.

Проте як і будь-яка інша лікарська процедура, епідуральна анестезія має ряд протипоказів та побічних ефектів. Перед тим, як приймати рішення про вибір методу знеболення, породілля має обов’язково з ними ознайомитися. Достатня поінформованість жінки – запорука зваженого підходу до знеболення пологів та пологового процесу в цілому.

Чи можна народжувати без анестезії: думка лікарів

Біль під час пологів – стресовий фактор для матері та дитини. Спільна заява Американського товариства анестезіологів (ASA) та Американського товариства акушерів і гінекологів (ACOG) наголошує, що не існує обставин, за яких жінка повинна відчувати сильний біль під час пологів, якщо вона перебуває під наглядом лікарів. «Вимога матері є достатнім медичним показанням до знеболення пологів», адже саме вона знає інтенсивність болю, який відчуває. Тому для знеболення використовується повний спектр доступних медикаментозних та немедикаментозних методів.

Системна аналгезія пологів – це сугестивна аналгезія, наркотичні аналгетики, місцева інфільтрація, регіонарні блокади та інгаляційна аналгезія. Розглянемо найбільш популярні методи знеболення, які пропонують жінкам у пологовому будинку:

  • Епідуральна аналгезія – це “золотий стандарт” знеболення пологів у розвинених країнах світу. Передбачає введення знеболювального засобу в епідуральний простір через катетер. Метод, який знеболює тільки певну ділянку тіла, тому дозволяє зберегти рухову активність і відчуття під час потуг.
  • Спінальна анестезія – дуже схожий до епідуральної аналгезії метод. Відмінність полягає лише в ефекті знеболення: він може бути короткочасним (тривати від 1 до 2 годин) та швидким – знеболення відбувається протягом 5 хвилин. Також на відміну від епідуральної анестезії, спінальна аналгезія може блокувати здатність породіллі рухатися на весь період дії знеболювального препарату.
  • Опіати – це сильні ліки зі знеболювальним ефектом, які можуть викликати ряд ускладнень з боку матері та дитини. Вводяться підшкірно або через внутрішньовенний катетер. Метод застосовується в розвинених країнах світу рідко.
  • Закис азоту – знеболення інгаляційним методом. Препарат вдихається через маску. Поки породілля дихає через маску, триватиме ефект знеболення.
  • Парацетамол – демонструє легкий знеболювальний ефект без шкоди для матері та дитини. Частково знижує інтенсивність больового синдрому, але знеболювальна дія може бути недостатньою у порівнянні з епідуральною або спінальною анестезією.

Вибір методу знеболення здійснюється спільно акушером-гінекологом та анестезіологом, з урахуванням стану породіллі, її клінічних показників та особистих побажань. Акушер-гінеколог запропонує разом обрати безпечну тактику ведення пологів, розповість про переваги кожного методу знеболення, щоб майбутня мама в такому непростому питанні зробила правильний вибір.

Зазвичай до моменту пологів вже обрано основний метод знеболення, якому надаватиметься перевага у першу чергу, та запасні – якщо пологовий процес супроводжується більш сильним чи навпаки, слабшим, ніж очікувалося болем.

Оптимальним методом знеболення пологів, у більшості випадків, є саме епідуральна анестезія. Її основна перевага полягає у поєднання сильного знеболення та збереження рухової активності. Жінка зберігає ясну свідомість, може брати повноцінну участь в процесі пологів. Але, при цьому, не відчуває сильного болю та стресу, спровокованого болем.

Під час вибору місцевого анестетика для проведення процедури епідуральної анестезії лікарі беруть до уваги наступні характеристики препарату:

  • відсутність системної токсичності;
  • відсутність місцевої токсичності;
  • швидкий початок дії;
  • адекватна тривалість дії;
  • здатність викликати алергічні реакції.

На ринку України доступні такі локальні анестетики, які використовуються в акушерстві: лідокаїн, бупівакаїн та ропівакаїн. І залежно від клінічної ситуації обирається препарат, який відповідає переліченим вимогам та буде оптимальним у конкретному випадку.

Відповідаючи на початкове запитання, чи можна народжувати без анестезії, відповімо: так, звичайно. Але лікарі рекомендують робити це лише у випадку, якщо ви не відчуваєте сильного болю.

Як зрозуміти, що мені потрібна анестезія?

Саме це питання хвилює породіль під час підготовки до пологів. Варто зауважити, що універсальної відповіді на нього не існує. Кожна жінка індивідуальна, тому підхід до знеболення пологів теж індивідуальний. Щоб прийняти рішення про застосування епідуральної анестезії було легше, і породілля мала можливість більш об’єктивно оцінити свій стан, розроблена спеціальна шкала болю (ВАШ – Візуальна Аналогова Шкала).

За цією шкалою ви можете самостійно оцінити рівень больових відчуттів від 0 до 10. Де 0 – абсолютна відсутність болю, а 10 – сильні больові відчуття максимальної інтенсивності. Якщо біль досягає позначки 3 у стані спокою, та позначки 5 у русі, варто звернутися до вашого лікаря для застосування додаткового медикаментозного знеболення.

Хвилюєтесь про те, що епідуральна анестезія може порушити природний процес пологів, бути небезпечною для вас та дитини? Ви повинні знати, що:

  • Епідуральна анестезія – найпопулярніший метод знеболення пологів, офіційно визнаний у всіх розвинених країнах світу.
  • Епідуральну анестезію роблять не лише за лікарськими показами. Бажання жінки не відчувати біль під час процесу пологів – це вже вагома причина для знеболення, яку лікар не має права ігнорувати.
  • Анестезія не підвищує ймовірність кесаревого розтину. Не існує жодних об’єктивних лікарських даних, які б свідчили про підвищення ймовірності кесаревого розтину через проведення епідуральної анестезії, тож хвилюватися про це немає жодного сенсу.

Ще один популярний міф – це збільшення тривалості пологів через епідуральну анестезію. Процедура знеболення не впливає на розкриття шийки матки. Єдиний фактор, на який вона може вплинути – це те, що етап вигнання може бути трохи довшим. Але на лічені хвилини, а не на години.

Кому не можна робити епідуральну анестезію: 7 головних протипоказів

Рішення про проведення епідуральної анестезії ухвалюється лише після цілісного аналізу клінічних показників породіллі. Ця процедура є неможливою, якщо присутній хоча б один або більше факторів з переліку:

  1. Проблеми зі згортанням крові, враховуючи знижене згортання.
  2. Алергія на засоби місцевої анестезії, діючий компонент конкретного препарату для знеболення або допоміжні компоненти.
  3. У зоні введення катетера присутні бактеріальні або вірусні інфекції шкірного покриву.
  4. Важкі захворювання та серцеві вади. Виняток – якщо кардіолог або кардіохірург схвалили введення епідуральної анестезії.
  5. Демієлінізуючі захворювання, периферичні нейропатії та інші захворювання серцево-судинної системи.
  6. Захворювання печінки, які викликають руйнування місцевих анестетичних засобів у печінці.
  7. Наявність тату у місці пункції. Татуйована шкіра вважається умовно чистою, але схильною до інфікування.

Лікар в обов’язковому порядку цілісно оцінює клінічну картину та встановлює, чи є можливим проведення епідуральної анестезії конкретно у вашому випадку. При цьому це робиться за тривалий час до дати пологів. Якщо робити епідуральну аналгезію неможливо через протипокази, обов’язково обирається інший метод знеболення.

Додаткова причина відмовитись від епідуральної анестезії – це небажання породіллі. Пацієнта може зробити вибір на користь іншого, дозволеного у її випадку, способу знеболення.

Які побічні ефекти може викликати епідуральна анестезія?

Епідуральна аналгезія – один з найбільш безпечних методів знеболення фізіологічних пологів. В більшості випадків вона добре переноситься організмом майбутньої матері та є безпечною для дитини. Проте побічні ефекти усе ж можливі.

Найпоширеніша негативна реакція на епідуральну анестезію – це зниження артеріального тиску. Друга за серйозністю та частотою виникнення – це алергічна реакція на компоненти знеболювального препарату. Уникнути алергічної реакції допоможе алергопроба перед проведенням процедури. Печіння або свербіж в місці проведення алергопроби означає високу ймовірність розвитку алергічної реакції. В такому разі, лікар обирає інший препарат для епідуральної анестезії або альтернативний метод знеболення.

Ще один побічний ефект після епідуральної анестезії – головний біль. Він виникає у разі пошкодження твердої мозкової оболонки та потрапляння в епідуральний простір спинномозкової рідини. Ця побічна дія виникає не одразу. Зазвичай через декілька днів після пологів.

Можливі наслідки та ускладнення після епідуральної анестезії

Після закінчення терміну дії анестетика, жінка зазвичай почувається нормально. Незначний біль у спині після введення епідуральної анестезії зникає, у нормі вже за декілька днів. У рідкісних випадках можливі такі неприємні ускладнення в наступні дні, як:

  • Зниження артеріального тиску в наступні дні після пологів. Часто настає якщо породілля вживає недостатню кількість рідини, страждає від зневоднення.
  • Біль у спині – якщо через мимовільний рух пацієнтки або ненавмисне порушення техніки анестезіологом були травмовані хребці або зв’язки.
  • Ускладнення сечовипускання (після закінчення дії анестезії). Виникає, якщо жінка має підвищену чутливість до місцевих анестетиків.

Всі перераховані вище ускладнення стаються нечасто, вони є швидше винятком з правил. Мінімізувати ризик розвитку основної частини побічних ефектів можливо завдяки ретельному лікарському підходу: вести вашу вагітність має лікар з високою кваліфікацією, а робити епідуральну анестезію – анестезіолог, який є справжнім професіоналом своєї справи.

Ропістезія – безпечні та безболісні пологи

Забезпечити ефективне знеболення з мінімальним ризиком розвитку побічних ефектів здатен метод епідуральної анестезії Ропістезія. Ропістезія – це медикаментозне знеболення пологів при якому блокуються больові відчуття, але зберігається можливість керувати своїми м’язами.

Блокування больових відчуттів відбувається в епідуральному просторі за допомогою особливої речовини – ропівакаїну гідрохлориду.

Ропістезія забезпечує цілий ряд переваг як для лікаря, який проводить процедуру знеболення, так і для породіллі, а саме:

  • Знеболення можна регулювати за ступенем та часом, орієнтуючись на поточний стан жінки під час пологів.
  • Аналгезію можна конвертувати в анестезію, якщо виникне відповідна клінічна необхідність для проведення кесаревого розтину.
  • Ропістезія є безпечною для стану жінки та дитини, майже не впливає на них.
  • Якщо пологи – важкі та затяжні, Ропістезія дає можливість відпочити, зберегти ясну свідомість та адекватно реагувати на рекомендації лікаря.
  • Знеболення можна подовжити у післяпологовий період, якщо є необхідність. Наприклад, за потреби в зашиванні пошкоджених м’яких тканин, повторному огляді, ревізії порожнини матки.

Для лікарів та пацієнтів Ропістезія передбачає широку освітню підтримку, формування обізнаності про доступні методи знеболення фізіологічних пологів.

Як відбувається знеболення пологів методом Ропістезія?

Розуміння процесу знеболення дозволяє позбутися зайвого страху та пов’язаного з ним стресу. Тому зараз ми розповімо вам про це детальніше.

Введення епідуральної анестезії виконується досвідченим лікарем-анестезіологом. Процес триває до 10 хвилин. Під час нього ви відчуваєте лише незначний дискомфорт: без сильного болю. Оскільки місце введення катетера додатково обробляється місцевим анестетиком.

Процедура Ропістезії поетапно:

  • Вас попросять сісти та нахилитися вперед, або лягти на бік. Важливо зайняти комфортне нерухоме положення.
  • Шкіра у місці введення катетера обробляється місцевим анестетиком. Це допомагає зменшити болісні відчуття. Найпопулярніший препарат для такої мети – це лідокаїн, проте у випадку алергії на нього можливі інші варіанти.
  • У проміжку між переймами лікар-анестезіолог встановлює через голку тонку трубку (катетер) в епідуральний простір.
  • Через катетер вводяться знеболювальні ліки. Для повного ефекту препарату потрібно зачекати приблизно 20-30 хвилин.
  • Після завершення процесу пологів лікар дістає катетер зі спини, але протягом 2-3 годин після епідуральної анестезії рекомендується залишатися в нерухомому стані.

Епідуральну анестезію вводять малими дозами поетапно, або все дозування одноразово.

Термін перебування катетера в епідуральному просторі визначається станом жінки, і може складати від декількох годин (під час пологів) до декількох днів. Під час перебування катетера в епідуральному просторі, його можуть використовувати для поповнення ліків, якщо є така необхідність.

Протипоказання та можливі побічні ефекти епідуральної анестезії: підсумки

Готуючись до пологів, кожна жінка повинна мати доступ до інформації про різні методи знеболення, і про епідуральну анестезію зокрема. Важливо спільно з вашим лікарем та анестезіологом обрати той метод знеболення, який буде оптимальним з огляду на клінічну картину. Породілля повинна усвідомлювати механізм дії обраного методу знеболення, бути проінформованою про протипокази, можливі побічні дії та ускладнення. Це допоможе почуватися більш спокійно та впевнено, а також не відчувати надмірного стресу у важливий день – день пологів.

У порівнянні з іншими методами знеболення, епідуральна анестезія добре переноситься організмом, не несе шкоди матері та дитині. Список можливих побічних реакцій є доволі коротким та обмежується зниженням артеріального тиску, алергічними реакціями, головним болем. При цьому визначити ймовірність алергії можна наперед – провівши алергопробу.

Наостанок, хочемо наголосити на тому, що природні пологи – не означає пологи без знеболення. Існує міф, що епідуральна анестезія порушує природний процес пологів, додає зайвого лікарського втручання. Та насправді, це не так. Такий метод лише дозволяє уникнути зайвого болю та стресу, який із ним пов’язаний. Завдяки цьому ви можете почуватися впевнено та комфортно, зберігати ясну свідомість та сповна насолодитися першими митями зустрічі з малюком.

Пологи без болю та стресу – це вибір сучасної жінки!