Показання до епідуральної анестезії: повний перелік

“Народжувати з епідуральною анестезією чи без неї?”, – таке питання стає актуальним чи не для всіх жінок в останньому триместрі вагітності. Деякі майбутні породіллі вважають, що епідуралка порушує природній процес пологів. Інші ж залюбки обирають для себе такий метод знеболення. Проте існують конкретні покази до епідуральної анестезії – випадки, коли лікарі наполегливо рекомендують саме такий метод знеболення. Сьогодні поговоримо саме про них.

У нашій статті ми розглянемо:

  1. Медичні покази до проведення процедури епідуральної аналгезії – в яких випадках знеболення є обов’язковим або дуже бажаним.
  2. Який рівень болю – привід для знеболення методом епідуральної анестезії – розповімо про Візуальну Аналогову Шкалу болю.
  3. Коли робити епідуральну анестезію не можна – протипокази до проведення такої процедури.
  4. Чи варто відмовлятися від епідуральної анестезії – у яких випадках відмова від знеболення є раціональним рішенням.
  5. Чи має епідуральна анестезія недоліки та які вони.
  6. Ропістезіясучасне, ефективне та безпечне знеболення пологів – розповімо про використання епідуральної анестезії на основі ропівакаїну.

Наведена інформація допоможе розвіяти міфи про епідуральну анестезію, зважити, чи може вона знадобитися вам та бути більш проінформованою про процес знеболення пологів в цілому.

Медичні покази до проведення процедури епідуральної аналгезії

Епідуральна анестезія це найпопулярніший метод медикаментозного знеболення пологів у розвинених країнах світу. Вона відрізняється високим рівнем безпеки для майбутньої матері та новонародженого. Знеболювальні ліки вводяться місцево, тому знімають біль лише в певній ділянці тіла, не знерухомлюють та не порушують свідомість: зберігається ясне сприйняття реальності й можливість брати повноцінну участь у процесі пологів.

Епідуральна анестезія вважається “золотим стандартом” знеболення пологів. На даний час бажання вагітної – це вже може бути показом для епідуральної аналгезії, але є і суто медичні покази до епідуральної аналгезії. Це:

  • Передчасні пологи. Застосування епідуральної анестезії робить пологовий процес більш м’яким та безпечним для дитини, яка народжується раніше передбаченого терміну.
  • Дискоординація пологової діяльності. Під цим поняттям розуміємо стан, коли перейми – нерегулярні, непродуктивні, відбуваються занадто часто та є дуже хворобливими. Дискоординація пологів сильно виснажує жінку фізично та емоційно, не сприяє народженню малюка. Оскільки епідуральна анестезія нормалізує тонус матки та скорочення м’язів, вона допомагає впоратися з таким станом.
  • Вагітність, ускладнена прееклампсією (гестозом). Оскільки пологова діяльність та біль під час пологів часто призводять до підвищення артеріального тиску. Застосування епідурального знеболення допомагає уникнути важкого ускладнення – еклампсії.
  • Стрімка (бурхлива) пологова діяльність. У випадку стрімкої пологової діяльності застосування епідуральної анестезії допомагає знизити ймовірність пологових травм у дитини завдяки релаксації тканин пологових шляхів.
  • Недоношена вагітність – епідуральна анестезія допомагає розслабити м’язи тазового дна, опір зменшується, немовля народжується плавно та м’яко.
  • Пологи шляхом операції кесаревого розтину. У цьому випадку епідуральна анестезія дозволяє майбутній мамі перебувати у свідомості, бути учасником пологового процесу, відчути емоції від першої зустрічі з малюком.

Додатковими показами до проведення епідуральної анестезії є хвороби серця та серцеві вади (допомога знизити навантаження на серце), захворювання нирок, цукровий діабет, підвищений артеріальний тиск у породіллі.

Коли приймається рішення про необхідність епідуральної анестезії?

Вже на початку третього триместру вагітності (а іноді – навіть раніше), лікар, який веде вагітність, інформує жінку про можливі методи знеболення пологів. Окрім епідуральної аналгезії, можуть бути запропоновані такі альтернативи, як:

  • Спінальна анестезія – дуже схожий до епідуральної аналгезії метод. Відмінність полягає лише в ефекті знеболення: він може бути короткочасним (тривати від 1 до 2 годин) та швидким – знеболення відбувається протягом 5 хвилин. Також на відміну від епідуральної анестезії, спінальна аналгезія блокує здатність породіллі рухатися на весь період дії знеболювального препарату.
  • Опіати – сильні ліки зі знеболювальним ефектом. Вони вводяться через катетер (внутрішньовенний) або підшкірно. Такий метод на даний час застосовується доволі рідко, оскільки може викликати ряд ускладнень у породіллі та малюка.
  • Закис азоту (інгаляційний метод знеболення). Породілля вдихає препарат через маску.
  • Парацетамол – знеболювальний та протизапальний препарат, який незначно знімає біль без шкоди для матері та дитини. Парацетамол лише частково знижує інтенсивність больового синдрому та знеболювальна дія може бути недостатньою у порівнянні з епідуральною або спінальною анестезією.

Звісно ж, рішення про вибір методу знеболення приймається не самостійно породіллею: тут потрібно проаналізувати та взяти до уваги безліч нюансів. Вибір методу знеболення здійснюється спільно акушером-гінекологом та анестезіологом, з урахуванням стану породіллі, її клінічних показників та особистих побажань.

Акушер-гінеколог в обов’язковому порядку пропонує жінці разом обрати безпечну тактику ведення пологів, розповідає про переваги кожного методу знеболення, щоб майбутня мама в такому непростому питанні зробила правильний вибір.

До прогнозованої дати пологів вже точно є обраним основний метод знеболення, якому надаватиметься перевага у першу чергу, та запасні – якщо пологовий процес супроводжується більш сильним чи навпаки, слабшим, ніж очікувалося болем.

Оптимальним методом знеболення пологів у більшості випадків є саме епідуральна анестезія. Адже вона гарантує сильний ефект знеболення при тому, що жінка залишається при свідомості. Для проведення процедури можуть бути обрані різні анестетики. Основні вимоги до препарату для епідуральної анестезії будуть наступними:

  • відсутність системної токсичності;
  • відсутність місцевої токсичності;
  • швидкий початок дії;
  • адекватна тривалість дії;
  • здатність викликати алергічні реакції.

В Україні найчастіше використовуються три типи анестетиків: лідокаїн, бупівакаїн та ропівакаїн. З огляду на клінічну ситуацію обирається препарат, який відповідає переліченим вимогам та буде оптимальним у конкретному випадку.

Який рівень болю – привід для знеболення методом епідуральної анестезії?

Однозначної відповіді на таке питання немає. Оскільки кожна жінка – індивідуальна. І її сприйняття болю – теж. Для того, щоб породіллям було легше описати свої відчуття, зрозуміти їх, була розроблена Візуальна Аналогова Шкала болю (ВАШ). Вона допомагає проілюструвати рівень больових відчуттів та правильно пояснити його лікареві.

Рівень болю за цією шкалою оцінюється від 0 до 10. Де 0 – абсолютна відсутність болю, а 10 – больові відчуття максимальної інтенсивності. За міжнародними рекомендаціями, якщо біль досягає позначки 3 у стані спокою, та позначки 5 у русі, варто звернутися до вашого лікаря для застосування додаткового медикаментозного знеболення.

Пам’ятайте про те, що ваше бажання не відчувати біль під час пологів вже є вагомим приводом для проведення процедури епідуральної анестезії. Момент знеболювання також обирає саме майбутня мама. Комусь боляче вже при відкритті шийки матки 2 см, а хтось переносить добре відкриття 5 см, та не потребує додаткових методів знеболення. Як буде у вашому випадку – відчуваєте саме ви. Не варто терпіти сильний біль: сучасні методи знеболення дозволяють зберігати ясну свідомість, брати повноцінну участь в процесі пологів та відчувати максимальні емоції від першої зустрічі з малюком. Жодного стресу та страху!

Коли робити епідуральну анестезію не можна?

Існують випадки, у яких даний метод знеболення пологів категорично протипоказаний. До них належать:

  1. Алергічні реакції на засоби місцевої анестезії, діючий або допоміжні компоненти конкретного препарату для епідуральної анестезії.
  2. Знижене згортання крові та інші захворювання кровоносної системи.
  3. Наявність бактеріальних та/або вірусних інфекції шкірного покриву у зоні введення катетера.
  4. Важкі захворювання, серцеві вади. Єдиний виняток – якщо кардіолог або кардіохірург знайомі з клінічною картиною, проконсультували породіллю та дали дозвіл на проведення епідуральної анестезії.
  5. Демієлінізуючі захворювання, периферичні нейропатії та інші захворювання нервової системи.
  6. Хвороби печінки, які викликають руйнування місцевих анестетичних засобів у печінці та зниження згортання крові.
  7. Наявність тату у місці пункції. Татуйована шкіра вважається умовно чистою, схильною до інфікування.

Рішення про можливість використання епідуральної анестезії приймається спільно лікарем, який веде вагітність, акушером-гінекологом та анестезіологом. В обов’язковому порядку береться до уваги цілісна клінічна картина, стан породіллі. Також враховуються особисті побажання жінки щодо знеболення пологів.

Зверніть увагу: епідуральна аналгезія – це не єдиний метод знеболення. Якщо у вашому випадку процедура протипоказана, лікар обов’язково підбере інші методи знеболення. Не хвилюйтеся про потенційний біль – довіряйте лікарям пологового будинку, в якому плануєте народжувати. Зайвий стрес є шкідливим для матері та дитини.

Чи варто відмовлятися від епідуральної анестезії?

У випадках, коли конкретних медичних приписів для проведення знеболення немає, жінки часто вагаються, чи варто погоджуватися на епідуральну анестезію. Така дилема існує з ряду причин. По-перше, майбутня мама може боятися можливих наслідків для власного здоров’я та здоров’я дитини. По-друге, породіллі часто піддаються впливу не експертної думки: читають різноманітні форуми та сайти, де транслюється наратив про те, що народжувати з епідуралкою – неправильно та неприродньо. Поговоримо про обидва твердження по черзі.

Негативний вплив епідуральної анестезії на здоров’я матері та дитини відсутній. Це безпечний, сучасний спосіб знеболення пологів, який обирають від 60 до 90% жінок у розвинених країнах. Побічні ефекти можливі, але вони є радше винятком із правил, та виражені алергічними реакціями, головним болем, болем у спині. Якщо перед процедурою епідуральної анестезії зробити алергопробу, а виконання знеболення у день пологів довірити досвідченому професіоналу, хвилюватися про можливість побічних дій немає сенсу.

Другий міф, про який варто поговорити: “Пологи з епідуральною анестезією – неприродні”. З цим можна погодитися лише в одному випадку: якщо вважати, що терпіти біль – це природно та правильно. Насправді ж саме біль під час пологів є сильним стресовим фактором не лише для матері, а й для малюка. Стрес провокує викид адреналіну та норадреналіну, що призводить до спазму судин у плаценті та гіпоксії плоду. Не існує жодної причини, з якої варто свідомо відмовлятися від знеболення за відсутності протипоказів до проведення такої процедури. Знеболення методом епідуральної анестезії допомагає:

  • Відпочити під час затяжних пологів, які виснажують не лише фізично, а й морально. На фоні цього можуть з’являтися роздратування та агресивність – емоції, яким не місце на першій зустрічі з малюком.
  • Зберігати ясну свідомість, брати повноцінну участь у процесі пологів та дотримуватися усіх рекомендацій лікаря.
  • Народжувати легше та комфортніше завдяки допомозі пологовій діяльності. Пологовий процес проходить більш м’яко, мінімізується ймовірність отримання пологових травм мамою та дитиною.

Окрім того, лікар-анестезіолог може контролювати тривалість знеболення та його силу, поповнювати знеболювальні ліки, поки катетер знаходиться в епідуральному просторі. Не хвилюйтеся про те, що дія анестезії може закінчитися в непідходящий момент.

Чи має епідуральна анестезія недоліки?

На даний час епідуральна аналгезія є найбільш сучасним та безпечним методом знеболення. Проте як і будь-яка інша медична процедура, вона має свої недоліки. Це – можливість побічних реакцій (алергія, головний біль) та негативні симптоми, які можуть виникати за декілька днів після пологів – головний біль, озноб. Але у випадку, якщо процедуру виконував кваліфікований лікар-анестезіолог, препарат для знеболення було обрано правильно, а алергопроби – вчасно проведені, хвилюватися про ті чи інші побічні реакції або негативні наслідки для здоров’я немає сенсу.

Існують міфи про те, що використання епідуральної анестезії може негативним чином вплинути на психоемоційний зв’язок між матір’ю та дитиною. Але це – не більше, ніж вигаданий некваліфікованими людьми факт. Формування психоемоційного зв’язку між матір’ю та немовлям – тонкий психологічний процес, який ніяким чином не може порушити ні кесарів розтин, ні, тим паче застосування знеболення. Тому не варто вірити міфам. Якщо ви маєте будь-які побоювання щодо застосування епідуральної анестезії або іншого знеболення, проконсультуйтеся з лікарем, який веде вашу вагітність. Не витрачайте час на перегляд нецільових форумів, порталів та “мамських” груп у соціальних мережах. Інформація звідти може більше нашкодити, ніж допомогти.

Сучасне, ефективне та безпечне знеболення пологів – це Ропістезія

Ропістезія – це медикаментозне знеболення пологів, при якому блокуються больові відчуття, але зберігається можливість керувати своїми м’язами.

Блокування больових відчуттів при Ропістезії відбувається в епідуральному просторі за допомогою особливої речовини – ропівакаїну гідрохлориду. На відміну від інших анестетиків ропівакаїн не пригнічує моторну функцію, тому жінка може ходити та відчувати перейми під час знеболення.

Ропістезія пологів має ряд переваг перед іншими варіантами епідуральної анестезії:

  • Легка зміна ступеня та часу знеболення залежно від стану породіллі.
  • Аналгезію можна конвертувати в анестезію у випадку клінічної необхідності для проведення кесаревого розтину.
  • Відсутній негативний вплив на стан матері та дитини, препарат є абсолютно безпечним.
  • Завдяки Ропістезії породілля може відпочити під час затяжних пологів. Жінка зберігає при цьому ясність свідомості та сприймає рекомендації лікаря адекватно.

Ропістезія дає можливість продовження знеболення у післяпологовий період, якщо є необхідність у зашиванні пошкоджених м’яких тканин, додаткового огляду, ревізії порожнини матки.

Народжуйте без болю та насолоджуйтесь першою зустріччю з малюком

День пологів – особливий в житті кожної жінки. Саме тому, дуже важливо до нього правильно підготуватися. Рекомендуємо з відповідальністю поставитися до вибору лікаря, який вестиме вагітність. Довіряючи спеціалісту, ви зможете не хвилюватися про такі важливі моменти, як вибір правильного знеболення.

Звичайно, що обрати методику знеболення можна вже в пологовому залі, але краще мати декілька можливих варіантів на увазі, щоб ви могли обрати саме ту методику, яка підходить саме вам, враховуючи рівень болю, який ви будете відчувати.

Пологи з епідуральною анестезією – безпечні, безболісні та комфортні. Використання сучасних препаратів дозволяє мінімізувати вплив на стан жінки та новонародженого малюка, а також спектр можливих побічних реакцій. Епідуральна анестезія не порушує природний процес пологів, дозволяє вам залишатися у свідомості та відчувати незабутні емоції від першої зустрічі з малюком.

Пологи без болю – вибір сучасних мам!