Можливі ускладнення після епідуральної анестезії

Знеболення пологів методом епідуральної анестезії вважається одним із найбільш безпечних та ефективних на даний час. 60-90% – саме стільки жінок у розвинених країнах світу обирають для себе такий метод знеболення пологів. Не лише за медичними показами, а й за власним бажанням. Так, у спільній заяві Американського товариства анестезіологів (ASA) і Американського товариства акушерів і гінекологів (ACOG) вказано, що немає таких обставин, за яких жінка повинна відчувати сильний біль в той час, коли вона перебуває під наглядом лікарів.

Проте жінкам, які планують народжувати з епідуральною анестезією, варто подбати про достатню поінформованість. Важливо розуміти, як працює така медична процедура, які особливості вона має, а також до яких ускладнень може призвести застосування знеболення. Останньому питанню ми приділимо достатньо уваги у нашій статті. Також поговоримо про наступне:

  1. Коли застосовується епідуральна анестезія, та якими є медичні приписи до такої процедури.
  2. Болить спина після епідуральної анестезії: що робити – як можна допомогти собі у такому стані, та чи варто звертатися за допомогою до лікаря.
  3. Як знизити ризик ускладнень після епідуральної анестезії?

Коли застосовується епідуральна анестезія?

Бажання породіллі – це вже вагома причина використати в процесі пологів знеболення. Адже біль – це стресовий фактор для матері та дитини, який може вплинути на спазм судин плаценти та знизити доступ кисню до плоду.

Окрім бажання жінки є і суто медичні покази до використання знеболення методом епідуральної анестезії, наприклад:

  • Передчасні пологи. Завдяки епідуральній анестезії, пологовий процес буде більш м’яким, безпечнішим для дитини, яка народжується раніше.
  • Дискоординація пологової діяльності – нерегулярні, непродуктивні перейми, які відбуваються занадто часто, викликають дуже сильний біль. Такий стан спричиняє фізичне та емоційне виснаження породіллі, не сприяє пологам. Епідуральна анестезія допомагає нормалізувати як тонус матки, так і скорочення м’язів, Як результат – знімається стан дискоординації.
  • Недоношена вагітність – епідуральна анестезія допомагає розслабити м’язи тазового дна, опір зменшується, немовля народжується плавно та м’яко.
  • Вагітність, ускладнена прееклампсією (гестозом). Суттєве підвищення артеріального тиску – часта проблема під час пологів. Вона спровокована, суттєвою мірою, саме болем. Введення епідурального знеболення допоможе уникнути важкого ускладнення – еклампсії.
  • Стрімка пологова діяльність. Якщо у жінки надто стрімкі пологи, епідуральна анестезія – саме той ефективний метод, який сприяє релаксації та мінімізує ризик появи травм у дитини.
  • Пологи шляхом операції кесаревого розтину. У цьому випадку епідуральна анестезія дозволяє майбутній мамі перебувати у свідомості, бути учасником пологового процесу, відчути емоції від першої зустрічі з малюком.

Також лікар може рекомендувати епідуралку, якщо ви маєте серцеві вади та хвороби серця, страждаєте на підвищений тиск або цукровий діабет.

Як роблять епідуральну анестезію?

Процедура виконання епідуральної анестезії потребує неабиякого професіоналізму з боку лікаря. Тому її проводить лише лікар-анестезіолог. Для того, щоб жінка відчувала менше дискомфорту під час введення катетера, необхідна область знеболюється за допомогою місцевого анестетика. Увесь процес введення епідуральної анестезії займає не більше 10 хвилин. Тому деякі жінки вважають, що це довго, страшно та дуже дискомфортно. Саме страх перед таким методом знеболення часто заставляє породіль відмовлятися від епідуральної аналгезії. Та насправді, техніка епідуральної анестезії – зрозуміла та безпечна. Увесь процес займає близько 10 хвилин. Ви не будете відчувати сильного болю під час введення катетера, оскільки шкіра попередньо обробляється місцевим анестетиком – до прикладу, лідокаїном.

Процедура епідуральної анестезії відбувається таким чином:

  • Жінка повинна сісти та нахилитися вперед або лягти на бік, зайняти комфортне положення. Під час введення катетера важливо не рухатися, тому зафіксуйте своє тіло в одному положенні.
  • Попередньо шкіра у місці введення катетера обробляється місцевим анестетиком для зменшення болісних відчуттів під час введення епідуральної голки.
  • Лікар-анестезіолог встановлює через голку тонку трубку (катетер) в епідуральний простір. Це робиться у проміжку між переймами.
  • Вводяться знеболювальні ліки. Вже через 20-30 хвилин ви відчуєте ефект знеболення. Епідуральна анестезія може вводитися поетапно (малими дозами) або одноразово – весь препарат одночасно. Допоки катетер перебуває в епідуральному просторі, він може використовувати для поповнення ліків вручну або за допомогою автоматичного насоса.

Термін перебування катетера визначається станом жінки, і може складати від декількох годин (під час пологів) до декількох днів.

Які ускладнення викликає епідуральна анестезія?

Страх ускладнень – причина, через яку багато жінок в Україні свідомо відмовляються від процедури епідуральної анестезії. Та чи дійсно такий метод знеболення – небезпечний? Звісно, що ні. Навіть навпаки: саме епідуральна анестезія – один з найбільш безпечних методів знеболення пологів.

Щоб переконатися у цьому, переглянемо статистику. Ускладнення після епідуральної анестезії досить рідкісні. Прогноз загального ризику – 1 на кожні 23 000 – 50 000 випадків; ризик ускладнень від епідуральної анестезії під час пологів ще нижчий – 1 на кожні 80 000. При цьому ускладнення найбільш часто бувають несуттєвими та такими, які не потребують лікарського втручання та не впливають на якість життя.

Можливі побічні ефекти – це:

  • Зниження артеріального тиску – найпоширеніша реакція на епідуральну анестезію. Це тимчасова реакція, яка швидко усувається анестезіологом за допомогою внутрішньовенного введення фізіологічного розчину або застосування спеціальних ліків для нормалізації тиску.
  • Алергічна реакція на компоненти знеболювального препарату. Щоб уникнути серйозної алергії (анафілактичного шоку), лікарі виконують алергопробу перед проведенням процедури. Печіння або свербіж у місці проведення алергопроби означатиме, що ймовірність розвитку алергії – висока, і краще обрати альтернативний метод знеболення.
  • Головний біль. Третій за поширеністю побічний ефект, який виникає у випадку пошкодження твердої мозкової оболонки та потрапляння в епідуральний простір спинномозкової рідини. Проявляється, зазвичай, не одразу, а через декілька днів після пологів. Триває від декількох днів до місяця.
  • Біль у спині після пологів. Після проведеної епідуральної анестезії пологів протягом кількох днів може турбувати незначний біль у місці, де розміщувався епідуральний катетер.
  • Епідуральна гематома може бути наслідком ненавмисного травмування судини під час проведення епідуральної або спінальної анестезії, але найчастіше виникає у пацієнтів з зниженим згортанням крові. Саме тому робити регіонарну анестезію при наявності коагулопатії не потрібно.

Болить спина після епідуральної анестезії: що робити?

Після епідуралки болить спина – зіштовхнувшись з такою проблемою, не варто хвилюватися. Адже незначний біль в зоні введення катетера вважається нормою, і самостійно, без використання додаткових засобів, зникає протягом декількох днів після пологів.

Були проведені дослідження щодо болю у спині після пологів, які довели, що частота болю у спині не пов’язана з проведенням епідуральної аналгезії, тому що може виникати від перенапруги спини під час догляду за малюком.

Якщо больові відчуття є дуже вираженими, тривають довго та заважають нормальному життю, важливо звернутися до лікаря. Чому може тривалий час боліти спина після епідуралки:

  • порушення техніки проведення процедури, непрофесійність анестезіолога;
  • подразнення голкою тканин та нервових закінчень епідурального простору;
  • розвиток інфекції в зоні введення катетера.

Лікар, до якого ви звертаєтесь з больовими відчуттями в спині, проведе візуальний огляд, збере анамнез та, якщо виникне така необхідність, призначить вам додаткові обстеження (МРТ або КТ). Саме за допомогою цих обстежень можна встановити причину неприємних відчуттів та позбутися від неї. Наприклад:

  • Причина болю – подразнення навколишніх тканин. У такому випадку пацієнтові призначається повний спокій, протизапальні компреси та/або знеболювальні ліки.
  • Причина болю – абсцес або нагноєння. Залежно від ступеня нагноєння, можуть знадобитися промивання, місцеві антибіотики або хірургічне втручання для видалення абсцесу.

Якщо після епідуральної анестезії у вас тривалий час болить спина, чи турбують інші неприємні відчуття, не займайтеся самолікуванням. В обов’язковому порядку зверніться до фахівця, якому довіряєте. Він допоможе встановити причини та призначить правильне лікування, яке вже протягом короткого періоду дозволить зменшити больові відчуття.

Як знизити ризик ускладнень після епідуральної анестезії?

Насамперед важливо з уважністю ставитися до вибору медичного закладу, в якому ви плануєте народжувати. Найважливіше – це професійний персонал та висококваліфіковані лікарі. Анестезіолог з великим досвідом роботи гарантовано проведе процедуру правильно та якісно, з мінімальним дискомфортом для вас. І результат знеболення буде відповідним.

Також щоб уникнути болю після процедури, важливо підготуватися до ін’єкції завчасно. Обов’язково слухайте все те, що говорить вам лікар: його рекомендації мають ключове значення. Під час проведення ін’єкції займіть правильне положення тіла та не рухайтеся. Зазвичай лікар просить пацієнта нахилитися вперед або лягти на бік. Потім знаходить необхідну ділянку між хребцями та робить в неї укол.

Щоб процедура була максимально безпечною, рішення про проведення епідуральної анестезії ухвалюється лише після цілісного аналізу клінічних показників породіллі.

Знеболення таким методом є неможливим, якщо присутній хоча б один або більше факторів з переліку:

  • Труднощі зі згортанням крові, враховуючи знижене згортання.
  • Алергія на засоби місцевої анестезії, діючий компонент конкретного препарату для знеболення або допоміжні компоненти.
  • Присутність бактеріальних або вірусних інфекцій шкірного покриву в зоні введення катетера.
  • Важкі захворювання та серцеві вади. Виняток – якщо кардіолог або кардіохірург схвалили введення епідуральної анестезії.
  • Демієлінізуючі захворювання, периферичні нейропатії та інші захворювання нервової системи.
  • Захворювання печінки, які викликають руйнування місцевих анестетичних засобів у печінці.
  • Наявність татуювання у місці пункції. Татуйована шкіра вважається умовно чистою, але схильною до інфікування.

Додаткова причина відмовитись від епідуральної анестезії – це небажання породіллі. Пацієнтка може зробити вибір на користь іншого, дозволеного у її випадку, способу знеболення.

Рішення про проведення епідуральної анестезії не приймається породіллею самостійною. Ваш лікар обов’язково оцінює клінічну картину та встановлює, чи є можливим проведення епідуральної анестезії конкретно у вашому випадку. Зазвичай лікар акушер-гінеколог до пологів інформує про можливі методи знеболення, а приймається рішення вже в пологовій залі в залежності від рівня болю, який відчуває жінка.

Якщо робити епідуральну аналгезію неможливо через протипокази, обов’язково обирається інший метод знеболення. Наприклад:

  • Опіати – сильні ліки зі знеболювальним ефектом, які допомагають повністю позбутися неприємних відчуттів. Вони вводяться через катетер (внутрішньовенний) або підшкірно. Такий метод на даний час застосовується доволі рідко, оскільки може викликати ряд ускладнень у породіллі та малюка.
  • Закис азоту (інгаляційний метод знеболення). Породілля вдихає препарат через маску, і протягом часу, допоки це відбувається, зберігається ефект знеболення.

Також для знеболення пологів у деяких випадках може застосовуватися парацетамол. Це препарат зі знеболювальним та протизапальним ефектом, який незначно знімає біль без шкоди для матері та дитини. Варто знати, що парацетамол лише частково знижує інтенсивність больового синдрому, але знеболювальна дія може бути недостатньою у порівнянні з епідуральною або спінальною анестезією.

Важливо пам’ятати, що вибір препарату для епідуральної анестезії теж має вирішальне значення у питанні уникнення, мінімізації ризику побічних дій. Далі поговоримо про епідуральну анестезію методом Ропістезія.

Ропістезія – комфортні пологи без ускладнень

Ропістезія – це епідуральна анестезія з використанням ропівакаїну гідрохлориду. Головна її функція – це зменшення болю під час пологів зі збереженням пологової діяльності. Поговоримо більш детально про механізм роботи активного компоненту Ропістезії – ропівакаїну.

Звичайні засоби для епідуральної анестезії при введенні блокують як відчуття болю так і знижують здатність рухатись. Ропівакаїн у низьких концентраціях має здатність діяти лише на сенсорну функцію (відчуття болю) не діючи на моторну, тому зберігає можливість пацієнтки ходити та відчувати скорочення від перейм, що так важливо під час пологів.

Порівнюючи епідуральну анестезію Ропістезія з іншими методами знеболення пологів, спостерігаємо важливі переваги:

  • Чіткий контроль дозування. Завдяки наявності епідурального катетера, можна контролювати силу та тривалість знеболення, поновлювати ліки, якщо виникає така необхідність. А також виконувати знеболення у післяпологовому періоді.
  • Ця процедура – безпечна. Епідуральна анестезія препаратом Ропістезія не впливає на стан жінки та малюка за умови правильного вибору дозування та коректного введення. Список побічних дій, ускладнень та інших негативних ефектів є мінімальним.
  • Допомога пологовій діяльності – нормалізація скоротливості матки, розслаблення м’язів тазу, прискорення розкриття шийки матки. Це ефективно у випадку передчасних пологів, стрімких пологів, при дискоординації пологової діяльності та в ряді інших випадків.
  • Збереження ясної свідомості породіллі. Завдяки цьому кожна жінка, яка обирає знеболення пологів методом епідуральної анестезії, може повноцінно контролювати пологовий процес та дотримуватися всіх рекомендацій лікаря.

Метод знеболення фізіологічних пологів Ропістезія також гарантує збереження рухливості у першому періоді пологів. Коли перейми ще не досягли піку інтенсивності, в епідуральний катетер можна вводити розчин місцевого анестетика слабкої концентрації. Це допоможе зберігати чутливість та рухливість ніг породіллі.

Свідомий підхід до знеболення пологів – вибір сучасних мам!