Ропістезія – сучасне знеболення фізіологічних пологів

Біль під час пологів є потужним стресовим фактором, який негативно впливає на стан матері та дитини. У спільній заяві Американського товариства анестезіологів (ASA) і Американського товариства акушерів і гінекологів (ACOG) підкреслюється, що немає таких обставин, за яких жінка повинна відчувати сильний біль в той час, коли вона перебуває під наглядом лікаря. Для знеболення пологів можна використовувати весь спектр наявних лікарських засобів і немедикаментозних методик. Системна аналгезія пологів включає сугестивну аналгезію, наркотичні аналгетики, місцеву інфільтрацію, регіонарні блокади (епідуральна аналгезія) та інгаляційну аналгезію.

Питання про можливість знеболювання пологів методами нейроаксіальної аналгезії вирішується командою акушера-гінеколога та анестезіолога з урахуванням клінічних показників та побажань вагітної. Зазвичай рекомендовано мати в арсеналі декілька можливих варіантів знеболення пологів. Оскільки пологовий процес може супроводжуватися як більш сильним, так і слабшим болем, ніж очікує породілля.

“Золотим стандартом” знеболення пологів є епідуральна анестезія. Застосування такого методу допомагає значно полегшити перебіг пологів, покращити стан породіллі та зберегти сили для відповідальних моментів. У розвинених країнах від 60% до 90% жінок надають перевагу пологам з епідуральною анестезією. При цьому – не завжди за медичними показами. Оскільки Американська академія сімейної медицини стверджує, що бажання породіллі знизити свій рівень болю вже є достатнім приводом для проведення знеболення.

Що таке Ропістезія?

Ропістезія – це епідуральна анестезія з використанням ропівакаїну гідрохлориду для зменшення болю під час пологів зі збереженням пологової діяльності, завдяки диференційованому сенсо-моторного блоку.

Що ж таке диференційований сенсо-моторний блок? Наші нервові волокна є різними, є ті, що відповідають за сприйняття болю та є ті, які відповідають за рух. Звичайні засоби для епідуральної анестезії при введенні блокують як відчуття болю так і знижують здатність рухатись. Ропівакаїн має здатність діяти лише на сенсорну функцію (відчуття болю) не діючи на моторну, тому зберігає можливість ходити та відчувати скорочення від перейм, що так важливо під час пологів.

Завдяки цій унікальній можливості Ропістезія має переваги перед звичайною епідуральною аналгезією, тому знеболення природніх пологів з ропівакаїном вже використовують в усьому світі.

Також завдяки тому, що при Ропістезії зберігається здатність тужитись її можна продовжувати до народження плаценти, що є досить болісним процесом, та при необхідності відновлення цілісності м’яких тканин, якщо при пологах були розриви.

Для введення препарату лікар тонкою голкою вводить спеціальний катетер в епідуральний простір. Важливо пам’ятати, що це не укол в спинний мозок, адже лікар не зачіпає спиномозковий канал. В подальшому через цей катетер вводяться знеболюючі ліки. Поки катетер залишається в епідуральному просторі, його можна використовувати для поповнення знеболюючих ліків вручну або за допомогою автоматичного насоса, протягом декількох годин (під час пологів) або залишити на кілька днів, якщо буде потреба в знеболення після пологів.

Порівнюючи епідуральну анестезію з іншими методами знеболення фізіологічних пологів, отримуємо важливі переваги:

  • Чіткий контроль дозування. Завдяки наявності епідурального катетера, можна контролювати силу та тривалість знеболення.
  • Ця процедура – безпечна. Епідуральна анестезія не впливає на стан жінки та малюка за умови правильного вибору дозування та коректного введення.
  • Допомога пологовій діяльності – нормалізація скоротливості матки, розслаблення м’язів тазу, прискорення розкриття шийки матки.
  • Ясна свідомість у породіллі. Жінка може повноцінно контролювати процес пологів, адекватно сприймати рекомендації лікаря. Після пологів вона може взяти дитину на руки та відчути незабутні емоції першої зустрічі.
  • Збереження рухливості у першому періоді пологів. Коли перейми ще не досягли піку інтенсивності, в епідуральний катетер можна вводити розчин місцевого анестетика слабкої концентрації. Це допоможе зберігати чутливість та рухливість ніг породіллі.

При цьому саме Ропістезія пологів має ряд додаткових переваг перед іншими варіантами епідуральної анестезії:

  • Не впливає на рухову активність та здатність тужитись.
  • Ступінь та час знеболення можна змінювати, орієнтуючись на стан породіллі.
  • Можливість конвертувати аналгезію в анестезію, якщо виникне відповідна клінічна необхідність для проведення кесаревого розтину.
  • Вплив на стан дитини та жінки – мінімальний.
  • Дає можливість породіллі відпочити під час затяжних пологів, зберігаючи при цьому ясність свідомості та сприймати рекомендації акушера адекватно.
  • Можливість продовження знеболення у післяпологовий період, якщо є необхідність у зашиванні пошкоджених м’яких тканин, додаткового огляду, ревізії порожнини матки.

Знання майбутньої мами про всі можливі методи знеболення та створення партнерської, довірчої атмосфери між вагітною жінкою, акушером-гінекологом та анестезіологом допомагають побороти страхи перед пологами, бути зосередженою та зібраною під час такого важливого процесу – народження малюка!

Кому підходить Ропістезія?

Бажання жінки народжувати без болю – вже є показом до знеболення під час пологів, тому Ропістезія доступна всім жінкам, які не мають прямих протипоказів до проведення процедури.

До суто медичних показів проведення епідуральної аналгезії належать:

  • Хвороби серця, серцеві вади. Препарат допомагає знизити навантаження на серце.
  • Хвороби нирок та цукровий діабет.
  • Підвищений артеріальний тиск.
  • Недоношена вагітність – епідуральна анестезія сприяє розслабленню м’язів тазового дна, опір зменшується, дитина народжується плавно та м’яко.
  • Дискоординація родової діяльності, яка вимотує жінку та не сприяє народженню дитини. У тому числі хворобливі, часті та непродуктивні перейми.

Докладний опис знеболення пологів методом Ропістезія

Процес епідурального знеболення займає всього 10-20 хвилин та проводиться з мінімальним дискомфортом для жінки. Процедура в обов’язковому порядку виконується лише кваліфікованим лікарем-анастезіологом.

Процедура епідуральної анестезії відбувається таким чином:

  • Жінка повинна сісти та нахилитися вперед або лягти на бік, зайняти комфортне положення.
  • Попередньо шкіра знеболюється місцевим анестетиком для зменшення болісних відчуттів під час введення епідуральної голки. Найчастіше, для цього застосовується лідокаїн або інші місцеві анестетики.
  • Між переймами лікар-анестезіолог встановлює через голку тонку трубку (катетер) в епідуральний простір.
  • Через катетер вводяться знеболювальні ліки. Для повного ефекту препарату потрібно до 20-30 хвилин.
  • Після пологів лікар дістає катетер зі спини жінки, але протягом 2-3 годин після епідуральної анестезії рекомендується залишатися в нерухомому стані.

Епідуральна анестезія може вводитися поетапно (малими дозами), що дозволяє повністю контролювати рівень болю.

Допоки катетер перебуває в епідуральному просторі, він може використовувати для поповнення ліків вручну або за допомогою автоматичного насоса. Термін перебування катетера визначається станом жінки, і може складати від декількох годин (під час пологів) до декількох днів.

Ропістезія: чи є побічні ефекти?

Метод знеболення фізіологічних пологів Ропістезія добре переноситься організмом породіллі, є безпечним для матері та малюка. Проте ймовірність побічних дій, як і під час проведення будь-яких інших медичних процедур, присутня.

Найпоширеніші побічні ефекти – це:

  • Різке зниження артеріального тиску.
  • Алергічні реакції (в тому числі анафілактичний шок). Уникнути розвитку серйозної алергії можна, попередньо провівши алергопробу.

Мінімізувати ризик розвитку побічних реакцій допоможе ретельний лікарський підхід. Працювати із введенням епідуральної анестезії може лише досвідчений лікар-анестезіолог.

Протипокази до проведення епідуральної анестезії

Знеболення пологів методом Ропістезії не можна проводити за наявності наведених нижче факторів:

  • Підвищена чутливість до ропівакаїну або будь-якої з допоміжних речовин.
  • Підвищена чутливість до інших місцевих анестетиків амідного типу.
  • Знижене згортання крові та інші проблеми зі згортанням крові.
  • Алергія на засоби місцевої анестезії.
  • Наявність бактеріальних або вірусних інфекцій шкіри у зоні введення катетера.
  • Татуювання у місці введення катетера. Татуйована шкіра вважається більш схильною до інфікування.
  • Важкі захворювання серця, вади серцево-судинної системи*.
  • Демієлінізуючі захворювання, периферичні нейропатії та інші серйозні патології нервової системи.
  • Хвороби печінки, які провокують руйнування місцевих анестетичних засобів у печінці.

*виняток – якщо фахівець (кардіолог або кардіохірург) схвалили введення епідуральної анестезії.

Додатково причиною відмови від Ропістезії може бути небажання пацієнтки. В такому разі процедура не проводиться. Відмова неможлива лише за наявності строгих медичних показань до проведення епідуральної анестезії.

Епідуральна анестезія: поширені міфи

Багато жінок свідомо обирають терпіти біль під час пологів, і відмовляються від епідуральної анестезії. Це відбувається через недостатню обізнаність про те, як працює таке знеболення. Завдання лікаря, який веде вагітність – розвіяти міфи, аргументовано пояснити породіллі всі “за” та “проти” використання епідуральної анестезії пологів.

Часто жінки вважають, що терпіти біль – означає народити правильно, так, як задумано природою. А використовувати анестезію не варто, бо вона порушує процес пологів. Насправді це не так. Якщо є можливість зменшити рівень болю – лікарі рекомендують користуватися нею. Тому що фактор болю – стресовий як для матері, так і для дитини, що може негативно вплинути на процес пологів та стан малюка.

Також породіллі мають знати, що:

  • Епідуральну анестезію можна робити не лише за лікарськими показами. Бажання породіллі зменшити рівень болю – це вже вагома причина для знеболення, яку лікар не має права ігнорувати.
  • Вірогідність кесеревого розтину та проведення епідуральної анестезії не пов’язані. Не існує жодних об’єктивних лікарських даних, які б свідчили про підвищення ймовірності кесаревого розтину через проведення епідуральної анестезії, тож хвилюватися про це немає жодного сенсу.
  • Збільшення тривалості пологів через епідуральну анестезією – це міф. Процедура знеболення не впливає на розкриття шийки матки. Єдиний фактор, на який може вплинути епідуральна анестезія у питанні тривалості – це те, що етап вигнання може бути трохи довшим. Проте тут йдеться про лічені хвилини, а не про години.

Якщо з тих чи інших причин епідуральна анестезія не може бути застосована, лікар повинен запропонувати інші варіанти знеболення.

Щодо доцільності використання епідуральної анестезії у конкретному випадку породілля повинна консультуватися з лікарем, який веде вагітність. Важлива довіра між лікарем та пацієнтом. Це допоможе почуватися впевнено та спокійно у важливий день – день пологів.

Ропістезія – невід’ємна частина фізіологічних пологів

Метод епідурального знеболення Ропістезія дозволяє зменшити пологовий біль без зниження рухової активності породіллі, впоратися із втомою та роздратуванням під час затяжних пологів, брати активну участь у пологовому процесі. Напередодні пологів багато жінок відчувають страх болю. Але з Ропістезією про це можна забути. Це ефективний спосіб знеболення фізіологічних пологів, який не порушує їх природний процес. Жодного стресу, болю та страху. Лише свідомий підхід та радість від перших хвилин материнства.

Жінки мають народжувати без болю, а сльози хай будуть лише від першої зустрічі мами з новонародженою дитиною!