Правові аспекти оформлення декретної відпустки

Декретна відпустка та відпустка по догляду за дитиною є важливими формами соціального захисту. Ці види відпусток передбачають збереження місця роботи та компенсацію втрати доходу під час періоду, коли мати або батько займаються доглядом за дитиною. Давайте розглянемо деталі, пов’язані з наданням та оформленням цих відпусток українським законодавством.

Коли надається декретна відпустка?

Відповідно до законодавства України, декретна відпустка надається жінкам, які мають страховий стаж та працюють після народження дитини. Декретна відпустка триває зазвичай 126 календарних днів (70 календарних днiв до пологiв i 56 після пологів) а для багатодітних матерів або жінок, які народили двійню, у разi ускладнення пологiв тривалість може становити 140 днів (70 календарних днiв до пологiв i 70 після їх).

Тривалiсть вiдпустки у зв’язку з вагiтнiстю та пологами обчислюється сумарно. Вона надається жiнкам повнiстю незалежно вiд кiлькостi днiв, фактично використаних до пологiв.

Оформлення декретної відпустки:

Для оформлення декретної відпустки в Україні необхідно звернутися до роботодавця з письмовою заявою, в якій зазначається термін початку та закінчення відпустки. Заява повинна бути подана не пізніше, ніж за 14 календарних днів до бажаної дати початку відпустки.

* Згідно статті 179 закону про працю України.