Cкільки коштує епідуральне знеболення пологів?

Перша в Україні Програма медичних гарантій стартувала у 2020 році. Ключова мета програми— пацієнти отримають право на гарантований пакет безоплатної медичної допомоги.

Яку медичну допомогу в пологах можуть отримати жінки?

  1. Ведення вагінальних пологів.
  2. Проведення ургентного та планового кесаревого розтину.
  3. Моніторинг стану роділлі і плода, породіллі та новонародженого.
  4. Зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, у тому числі медикаментозне через застосування епідуральної аналгезії та інших методів знеболення.
  5. Анестезіологічне забезпечення оперативних втручань та післяпологових акушерських процедур, у т.ч. з епідуральною анестезією.

Які препарати закуповує лікарня?

Лікарня закуповує препарати визначеними Національним переліком основних лікарських засобів, необхідними медичними виробами.

Які препарати застосовуються для епідурального знеболення пологів?

Згідно до уніфікованого клінічного протоколу №170 «Фізіологічні пологи», лікарські засоби, які використовуються для епідуральної аналгезії: бупівакаїн, лідокаїн, ропівакаїн.

Які препарати можуть бути у лікарні для епідурального знеболення пологів?

Згідно з протоколом №170 «Фізіологічні пологи», лікарня може закупити будь який з препаратів, які застосовуються для епідурального знеболення пологів. Тому у лікарні може бути закуплені як звичайний лідокаїн, бупівакаїн так і найсучасніший ропівакаїн.

Чи потрібно вагітним додатково оплачувати медикаменти для епідурального знеболення?

Якщо є необхідність, лікар може порекомендувати більш безпечний препарат для епідурального знеболення пологів, якого немає зараз на закупівлі. Право обрати: або епідуральне знеболення безкоштовним препаратом (зазвичай лікарня має звичайний лідокаїн) або докупити в аптеці більш безпечний анестетик.

Скільки коштують препарати для епідурального знеболення пологів?

Препарати для епідуральної аналгезії мають широкий діапазон цін, це залежить від діючої речовини анестетика. Від діючої речовини залежить тривалість знеболення, безпечність та вплив на моторну чутливість (здатність рухатись та відчувати тиск від перейм).

Приблизна ціна засобів, які містять ропівакаїну гідрохлорид 2 мг (дозування саме для знеболення пологів) в аптеці буде від 210 грн (за даними сайту tabletki.ua на початок лютого 2023 р.).