Анестезія при кесаревому розтині: все, що варто знати

За статистикою ВООЗ, все більше жінок народжують шляхом кесаревого розтину. На даний час, близько 20% малюків у розвинених країнах з’являються на світ саме таким чином. І не завжди – лише тоді, коли для цього є прямі медичні покази. Іноді жінки обирають кесарів розтин у випадках, якщо не бажають або бояться народжувати фізіологічним способом. Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує, що вже до 2030 року понад 30% пологів будуть проходити саме методом кесаревого розтину, і ця частка продовжить рости.

Операція кесаревого розтину може бути:

  • Плановою – рекомендується лікарями у випадках, коли є підвищена ймовірність розвитку ускладнень під час пологів природним шляхом. Наприклад, якщо плід займає неправильне положення в матці на пізніх термінах вагітності.
  • Терміновою – рішення про проведення операції приймається негайно, вже під час пологів. Це так званий екстрений кесарів розтин. Таке втручання може бути потрібним через слабкість пологової діяльності, раптове погіршення стану дитини або внаслідок поєднання обох причин.

Жінкам, які готуються народжувати шляхом кесаревого розтину, варто пам’ятати: такі пологи є не менш “правильними” чи “природними”, ви не втрачаєте емоційний зв’язок з дитиною. І також можете насолодитися моментами першої зустрічі з малюком. Усе інше – лише застарілі міфи. Тому краще відкласти хвилювання убік, насолоджуватися вагітністю та отримувати якісну інформацію про пологи. Та зокрема – про знеболення пологів, які проходять шляхом кесаревого розтину. Сьогодні розглянемо саме таке питання.

Кесарів розтин: як знеболюють такі пологи?

Існує кілька видів анестезії при операції кесаревого розтину. Вибір оптимального типу знеболення залежить від багатьох факторів: клінічної картини, загального стану породіллі та дитини, наявних ризиків для організму, показів/протипоказів та навіть побажань жінки щодо анестезії. Який наркоз робиться при кесаревому розтині? Основних видів анестезії при кесаревому розтині існує два:

  1. Регіонарна – місцеве знеболення. Породілля залишається при свідомості, але нижня частина її тіла стає нечутливою до болю. Даний тип знеболення вважається більш безпечним для матері та дитини. Також завдяки тому, що жінка перебуває при свідомості, вона може відчути незабутні емоції від зустрічі з малюком: його одразу прикладуть до грудей.
  2. Загальна – під час проведення операції кесаревого розтину породілля перебуває у медикаментозному сні (без свідомості). На даний час, загальна анестезія застосовується при пологах значно рідше, ніж регіональна, через велику кількість ризиків.

Найчастіше загальна анестезія застосовується в екстрених випадках та тоді, коли з тих чи інших причин не можна провести анестезію місцеву. Наприклад, якщо пацієнтка має ряд протипоказів до такого типу знеболення або алергію на препарати, якими виконується процедура.

У всіх інших випадках, застосовується місцева анестезія. Регіонарна (місцева) анестезія, своєю чергою, також ділиться на 3 окремих типи:

  • Спінальна анестезія – метод знеболення, який може виконуватися лікарем-анестезіологом при плановому та екстреному кесаревому розтині. Передбачає введення місцевого анестетика через катетер в спиномозковий канал. Знечулюється вся нижня частина тіла, ефект настає вже за 20 хвилин.
  • Епідуральна анестезія – за технологією виконання, схожа до спінальної анестезії. Різниця полягає у тому, що анестетик вводиться в епідуральний простір через катетер, а ліки можна додавати допоки є така необхідність. Ясна свідомість також зберігається. Даний метод використовується для знеболення як фізіологічних пологів, так і пологів шляхом кесаревого розтину.
  • Комбінована спінально-епідуральна анестезія – поєднання двох перелічених вище видів знеболювання.

Переваги регіонарної анестезії в порівнянні із загальним наркозом:

  • Ясна свідомість та можливість “контролю” на операції.
  • Ви зможете побачити та почути дитину.
  • Відсутність сонливості після операції.
  • Ранній початок спілкування з дитиною та грудного вигодовування.
  • Ефективне післяопераційне знеболення.

Проте пам’ятайте: рішення про те, який саме метод знеболення вам потрібен, приймається командою кваліфікованих лікарів, і залежить від клінічної картини. Породілля не може просто обрати самостійно.

Епідуральна анестезія – безпечний та ефективний метод знеболення пологів

Епідуральна анестезія метод медикаментозного знеболення пологів, який відрізняється високим рівнем безпеки для породіллі та дитини. За різними даними, Від 60 до 90% жінок у розвинених країнах обирають знеболення пологів методом епідуральної анестезії. При цьому вони можуть робити це не лише у випадку, коли для цього є медичні покази, а й за власним бажанням.

Такий метод знеболення широко використовується для знеболення у випадку планового та екстреного кесаревого розтину завдяки тому, що лікар-анестезіолог може швидко ввести знеболення, пацієнтка залишається при свідомості, а ліки починають діяти дуже швидко: вже через 20-30 хвилин.

Епідуральна анестезія для знеболення пологів шляхом кесаревого розтину

Забезпечити ефективне знеболення при кесаревому розтині з мінімальним ризиком розвитку побічних ефектів здатен метод епідуральної анестезії. Епідуральна анестезія ефективно зменшує біль під час пологів, допомагає зберегти ясну свідомість та отримати максимум емоцій від першої зустрічі з малюком.

У випадку, якщо є необхідність знеболення після пологів, епідуральну анестезію можна продовжити у післяпологовий період, однак лікар анестезіолог зменшує дозування анестетика, для того, щоб зберегти повну здатність рухатись та доглядати за малюком.

Як виконується знеболення кесаревого розтину методом епідуральної анестезії?

Достатня поінформованість жінки про процес знеболення пологів дозволяє уникнути зайвого стресу та тривоги. Розповімо вам про те, як виконується епідуральна анестезія при кесаревому розтині.

Вводити епідуральну анестезію може лише досвідчений лікар-анестезіолог. Процес введення триває до 10 хвилин. Під час нього ви відчуєте легкий дискомфорт, без сильного болю. Тому, що місце введення катетера лікар попередньо обробить лідокаїном чи іншим місцевим анестетиком.

Процедура епідуральної анестезії відбувається поетапно:

  • Породілля сідає та нахиляється вперед, або лягає на бік. Важливо, щоб положення було нерухомим.
  • Місце введення катетера обробляється місцевим анестетиком для зменшення болісних відчуттів. Найпоширеніший препарат для цього – лідокаїн.
  • Лікар-анестезіолог встановлює через голку тонку трубку (катетер) в епідуральний простір. Ця маніпуляція виконується в проміжку між переймами.
  • Після того, як катетер опиняється в епідуральному просторі, через нього вводяться знеболювальні ліки. Епідуральну анестезію вводять малими дозами поетапно, або все дозування одноразово. Для повного ефекту препарату необхідно зачекати приблизно 20-30 хвилин.
  • Після завершення процесу пологів лікар дістає катетер зі спини, але протягом 2-3 годин після епідуральної анестезії рекомендується залишатися в нерухомому стані.

Катетер, залежно від стану породіллі та наявності необхідності в знеболенні, може перебувати в епідуральному просторі від декількох годин (під час пологів) до декількох днів.

Катетер лікар може використовувати для введення нових доз знеболювальних ліків.

Анестезія при кесаревому розтині: підсумки

Вибір методу знеболення пологів – дуже важливе рішення, яке приймається спільно лікарем-анестезіологом та акушером-гінекологом з урахуванням клінічних показників, стану й навіть власне побажань породіллі. Це питання обговорюється задовго до планової дати пологів, тому фахівці проінформують вас про можливі методи анестезії, переваги особливості та побічні ефекти кожного з них. Також буде передбачено альтернативний метод знеболення у випадку, якщо застосувати основний буде неможливо з тих чи інших причин.

“Золотим стандартом” знеболення як фізіологічних пологів, так і пологів шляхом кесаревого розтину є епідуральна анестезія. Адже вона допомагає породіллі залишатися при свідомості та бути учасником всіх важливих подій в процесі пологів, але при цьому не відчувати болю. Безпечний та сучасний метод допоможе вам забути про больові відчуття та стрес: просто насолоджуйтесь неповторними емоціями від першої зустрічі з малюком.

Зважений підхід до знеболення пологів – вибір сучасних мам!