Епідуральна анестезія – “золотий стандарт” знеболення пологів

Застосування епідуральної анестезії значно полегшує перебіг пологів, покращує самопочуття жінки та дозволяє зберегти сили для найбільш відповідальних моментів під час пологів. За різними даними, від 60% до 90% породіль у розвинених країнах світу надають перевагу пологам з епідуральною анестезією.

Що таке епідуральна анестезія та коли вона потрібна?

Епідуральна анестезія – це один з методів медикаментозного знеболення пологів. Вона допомагає зменшити біль під час фізіологічних пологів, який часто буває нестерпним. Епідуральна анестезія належить до регіонарних методів знеболювання, оскільки знімає біль лише у певній ділянці тіла. Такий метод місцевого наркозу абсолютно безпечний не лише для породіллі, а й для дитини. Знеболювальні засоби не потрапляють у кров малюка, бо плацента їх не всмоктує.

Процедура проводиться наступним чином. Лікар-анестезіолог встановлює тонкий катетер поруч із нервовими корінцями між поперековими хребцями. Наркоз вводиться в поперековий відділ хребта – туди, де є епідуральний простір. Епідуральна анестезія блокує відчуття болю, при цьому зберігається можливість рухатись та ходити. Больові відчуття зникають повністю, завдяки чому жінка може відпочити та іноді – навіть поспати.

Медичні покази до проведення епідуральної анестезії:

  • Хвороби серця, серцеві вади – застосування знеболення допомагає мінімізувати навантаження на серце.
  • Хвороби нирок.
  • Цукровий діабет.
  • Підвищений артеріальний тиск – епідуральна анестезія допомагає його знизити.
  • Недоношена вагітність – оскільки епідуральна анестезія сприяє розслабленню м’язів тазового дна, опір зменшується, дитина народжується плавно та м’яко.
  • Дискоординація родової діяльності, яка вимотує жінку та не сприяє народженню дитини. Це стан, у якому перейми стають нерегулярними, дуже хворобливими, частими, непродуктивними. Епідуральна анестезія допомагає нормалізувати тонус матки та скорочення м’язів, цим самим координуючи родову діяльність.

Варто зауважити, що вже саме бажання жінки знизити біль під час пологів є вагомим показом для введення епідуральної анестезії. Адже біль під час пологів – це потужний стресовий фактор, який негативно впливає на стан матері та дитини. У спільній заяві Американського товариства анестезіологів (ASA) та Американського товариства акушерів і гінекологів (ACOG) підкреслюють, що не існує таких обставин, за яких жінка повинна відчувати сильний біль в той час, коли вона перебуває під наглядом лікаря.

Переваги епідуральної анестезії для знеболення пологів

У порівнянні з іншими варіантами, знеболення пологів методом епідуральної анестезії має низку важливих переваг:

  • Збереження ясної свідомості. Жінка має можливість контролювати перебіг пологів, адже залишається при свідомості. Одразу після пологів вона може взяти малюка на руки, прикласти до грудей, отримати надзвичайні емоції від першої зустрічі.
  • Можливість контролю дозування. Завдяки наявності епідурального катетера, можна контролювати силу та тривалість знеболення.
  • Збереження рухливості у першому періоді пологів. На початку пологів, коли перейми ще не досягли піку інтенсивності, в епідуральний катетер можна вводити розчин місцевого анестетика слабкої концентрації. Це допоможе зберігати чутливість та рухливість ніг.
  • Безпечність процедури. За умови коректного вибору препарату та грамотного введення, епідуральна анестезія не впливає на процес пологів та здоров’я дитини.
  • Допомога пологовій діяльності. Після введення епідуральної анестезії нормалізується скоротливість матки, прискорюється розкриття шийки матки, незначно розслаблюються м’язи тазу.

Саме тому, епідуральна анестезія під час пологів є одним з найпоширеніших та найбільш безпечних способів знеболення. Така методика протягом останнього десятиліття все частіше використовується в розвинених країнах світу.

Протипокази до проведення епідуральної анестезії під час пологів

Вводити епідуральну анестезію не можна, якщо присутній хоча б один із перерахованих нижче факторів:

  • Проблеми зі згортанням крові (знижене згортання).
  • Алергія на засоби місцевої анестезії.
  • Бактеріальні або вірусні інфекції шкіри у зоні введення катетера.
  • Важкі захворювання та серцеві вади. Виняток – якщо кардіолог або кардіохірург схвалили введення епідуральної анестезії.
  • Патології нервової системи – демієлінізуючі захворювання, периферичні нейропатії.
  • Хвороби печінки, які викликають зниження згортання крові та руйнування місцевих анестетичних засобів у печінці.
  • Татуювання у місці пункції. Татуйована шкіра вважається умовно чистою, схильною до інфікування. Цей момент обговорюється індивідуально на консультації з анестезіологом.

Причиною відмови від епідуральної анестезії може бути також небажання пацієнтки. Відмова неможлива лише за наявності строгих медичних показань до проведення епідуральної анестезії.

Як роблять епідуральну анестезію: докладний опис процедури

Техніка проведення епідуральної анестезії під час пологів досить складна і потребує професіоналізму та досвіду анестезіолога. Проте процес знеболення займає всього 10 хвилин.

Процедура епідуральної анестезії відбувається наступним чином:

  • Породілля має лягти на бік або зігнутися, щоб анестезіолог мав вільний доступ до місця проколу.
  • Лікар ретельно обробляє антисептиком місце проколу та знеболює область проколу. Найчастіше, для цього застосовується лідокаїн або інші місцеві анестетики.
  • Використовується спеціальний набір для епідуральної анестезії – лікар вводить спеціальну голку, в яку вставлена ​​спеціальна трубка: катетер. Катетер перебуватиме у спині породіллі.
  • Після пологів лікар дістає катетер зі спини жінки, але протягом 2-3 годин після епідуральної анестезії рекомендує породіллі залишатися в нерухомому стані.

Введення епідуральної анестезії піл час пологів можливе двома способами:

  • Поетапно, поступово вводячи малі дози.
  • Одноразово – в такому випадку, весь препарат вводиться одночасно.

Увесь проміжок часу, поки катетер перебуває в епідуральному просторі, його можна використовувати для поповнення знеболюючих ліків вручну або за допомогою автоматичного насоса. Катетер може перебувати в епідуральному просторі як протягом декількох годин (під час пологів), так і декілька днів, якщо існує потреба в знеболенні після пологів.

Епідуральна анестезія: можливі побічні ефекти

Даний метод знеболення фізіологічних пологів є безпечним для матері та дитини, а також добре переноситься організмом. Проте як і будь-яка інша медична маніпуляція, має ряд побічних дій.

Найпоширеніша з них – це зниження артеріального тиску. Друга за серйозністю реакція – це алергія. Уникнути серйозної алергічної реакції (анафілактичного шоку) допоможе алергопроба перед проведенням процедури. Якщо жінка відчуває печіння або свербіж в ділянці проби, це свідчить про високу ймовірність алергічної реакції.

У разі пошкодженні твердої мозкової оболонки та потрапляння в епідуральний простір спинномозкової рідини може виникати головний біль. Ця побічна дія виникає, зазвичай, через декілька днів після пологів, та може тривати до півтора місяця.

Проте варто зауважити, всі ці ускладнення трапляються нечасто та є радше винятком з правил. Мінімізувати ризик розвитку основної частини побічних ефектів можливо завдяки ретельному лікарському підходу: вести вашу вагітність має лікар з високою кваліфікацією, а робити епідуральну анестезію – анестезіолог, який є справжнім професіоналом своєї справи.

Поширені міфи про епідуральну анестезію

Навколо процедури епідуральної анестезії сформувалося безліч хибних тверджень, які часто викликають занепокоєння у породіль. Деякі жінки навіть схильні не консультуючись з лікарем завчасно відмовлятися від знеболення, вважаючи, що воно може порушити процес пологів, нашкодити організму дитини чи жінки. Це пов’язане з недостатнім розумінням, як саме працює епідуральна анестезія, та міфами, які поширюються непрофесіоналами. Саме тому, звернемо вашу увагу на те, що:

  • Терпіти біль – не означає народити “правильно” та “природно”. Адже дуже багато жінок вважають, що епідуральна анестезія порушує природний процес пологів, і що вони зобов’язані терпіти біль. Це зовсім не так. Скоріше навіть навпаки: сам фактор болю – це великий стрес не лише для матері, а й для дитини.
  • Епідуральну анестезію можна робити не лише тоді, коли для цього є прямі лікарські покази. У наш час, вже саме бажання породіллі не відчувати сильний біль під час перейм, є вагомим показом до проведення такої процедури. Лікар може відмовити жінці у проведенні епідуральної анестезії лише в одному випадку: якщо присутні серйозні протипокази.
  • Епідуральна анестезія не підвищує ймовірність кесаревого розтину. Адже деякі жінки свідомо відмовляються від неї вірячи, що все саме так. Не існує жодних об’єктивних лікарських даних, які б свідчили про підвищення ймовірності кесаревого розтину через проведення епідуральної анестезії, тож хвилюватися про це немає жодного сенсу.
  • З епідуральною анестезією пологи не тривають довше, це ще один міф. Адже ця процедура жодним чином не впливає на розкриття шийки матки. Єдиний фактор, на який може вплинути епідуральна анестезія у питанні тривалості – це те, що етап вигнання може бути трохи довшим. Проте тут йдеться про лічені хвилини, а не про години.

Щодо доцільності використання епідуральної анестезії конкретно у вашому випадку обов’язково консультуйтеся з лікарем, який веде вагітність. Це допоможе почуватися впевнено та спокійно у важливий день – день пологів. Довіра між лікарем та пацієнтом у цьому випадку є надзвичайно важливою: це ключовий аспект.

Ропістезія – ефективне та безпечне знеболення фізіологічних пологів

Метод епідурального знеболення Ропістезія дозволяє зменшити пологовий біль без зниження рухової активності породіллі, впоратися із втомою та роздратуванням під час затяжних пологів, брати активну участь у пологовому процесі.

Ропістезія – це епідуральна анестезія, яка проводиться із застосуванням ропівакаїну гідрохлориду. Цей засіб значно зменшує пологовий біль та допомагає зберегти нормальну пологову діяльність завдяки диференційованому сенсо-моторного блоку знижується тільки больова чутливість.Саме тому під час Ропістезії зберігається рухова активність та відчуття перейм, що так хвилює вагітних.

Ропістезія пологів дає можливість:

  • змінювати ступінь знеболення, якщо у цьому виникне потреба;
  • конвертувати аналгезію в анестезію, якщо виникає клінічна необхідність проведення кесарського розтину;
  • мінімізувати вплив на організм матері та дитини.

Завдяки Ропістезії, комфортні пологи без болю стають можливими.

Мрієте про пологи без болю? Це стане реальністю

Напередодні пологів багато жінок відчувають страх болю. Але перебуваючи під наглядом кваліфікованих лікарів, хвилюватися про больові відчуття не варто. Епідуральна анестезія – це ефективний спосіб знеболювання під час фізіологічних пологів, який не порушує їх природній процес. Тож забудьте про больові відчуття, стрес та дискомфорт: насолоджуйтесь першою зустріччю з малюком. Свідомий підхід до знеболення пологів – вибір сучасних мам.